Wednesday, December 2, 2009

توهمات ا.ن. همچنان ادامه دارد، ا.ن.: موضوع هسته‌ای حل شده است

دویچه وله نوشت:

محمود احمدی‌نژاد کشورهای غربی را متهم کرد که شانس توافق ژنو را بر باد داده‌اند. او برخی محافل داخلی را هم در شکست توافق ژنو مقصر دانست. احمدی‌نژاد تحریم‌های بعدی را هم بر اقتصاد ایران بی‌اثر دانست.

محمود احمدي‌نژاد سه‌شنبه شب (۱۰ آذر) در گفتگوی زنده با شبکه اول تلویزیون ایران به پرسش‌های خبرنگار این شبکه در باره‌ی مناسبات منطقه‌ای و بین المللی جمهوری اسلامی، مناقشه هسته‌ای، چند و چون سفر به آمریکای لاتین و مسائل مربوط به لایحه‌ی هدفمند کردن لایحه‌ها پاسخ داد. بخش عمده سخنان احمدی‌نژاد به تکرار دیدگاه‌های همیشگی وی در باره‌ی "نظام سلطه"، نقش "رژیم صهیونیستی" در این نظام، "موقعیت بی‌همتای ایران" در معادلات بین‌المللی و ... برمی‌گشت. او "نظام سلطه را بر روی سه یا چهار پایه" استوار دانست و یکی از این پایه‌ها را " رژیم اشغالگر صهیونیستی در خاورمیانه" خواند. وی با بیان این نظر که مهمترین منطقه دنیا خاورمیانه است، ایران را هم مهمترین کشور این منطقه معرفی کرد. احمدی‌نژاد افزود: « همه کسانی که می‌خواهند در دنیا نقش آفرینی کنند باید به خاورمیانه بیایند و در این منطقه به ایران نیاز دارند. نه تنها در خاورمیانه بلکه در کل دنیا به ایران نیاز دارند.»

«عقل درستی ندارند»

احمدی‌نژاد با تکرار حرف همیشگی‌اش در باره‌ی افول قدرت‌های مسلط، آنها را فاقد "عقل درست" خواند و در عین حال ایران را در موقعیتی عالی توصیف کرد، زیرا به گفته‌ی وی «افکارعمومی دنیا با این کشور است». او در توضیح نتایج سفرش به برزیل گفت که این کشور نیروگاه اتمی دارد ولی سوخت لازم را ندارد و قرار است از امکانات ایران استفاده کند. اظهارات احمدی‌نژاد در حالی است که به گفته ناظران سیاسی، برزیل برنامه اتمی‌اش سابقه‌ای دور و دراز دارد و چرخه سوختش نیز پیشرفته‌تر از ایران است. احمدی‌نژاد همچنین گفت که ایران با توجه به در اختیارداشتن "ماهواره و موشک ماهواره‌بر" می‌خواهد برزیل را در این زمینه‌ها یاری کند. اولین ماهواره ایران سال گذشته به فضا پرتاب شد. منابع داخلی جمهوری اسلامی نسبت به موفقیت این آزمایش ابراز تردید کرده‌اند و نیازهای ماهواره‌ای ایران به ویژه در زمینه ارتباطات همچنان با اتکا به امکانات خارجی برطرف می‌شود.

عمق استراتژیک ایران

احمدی‌نژاد سپس با ارائه برخی آمار و داده‌های ابهام‌انگیز در باره‌ی سایر کشورهایی که اخیراَ به آنها سفر کرده است (بولیوی، ونزوئلا و سنگال) و نیز در باره‌ی تعمیم "دستاوردهای فنی و تکنولوژیک ایران" به این کشورها، گفت که «این سفر ظرفیت و عمق استراتژیک جمهوری اسلامی ایران را یک بار دیگر در معرض دید جهانیان قرار داد و همین‌طور گستره همکاری‌های جمهوری اسلامی ایران را نمایش داد. هیچ زمینه‌ای نیست که ما در آن حرفی برای گفتن نداشته باشیم و در هر حوزه علمی و اقتصادی از جمله در حوزه‌های کشاورزی، صنعتی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی وارد می‌شوند ما حرف داریم».

موضوع محوری دیگر در مصاحبه‌ی احمدی‌نژاد، تحولات در پرونده هسته‌ای ایران پس از توافق ژنو بود. او انگلستان و اسرائیل را متهم کرد که عامل شکست این توافق بوده‌اند. بنا به توافق ژنو، قرار بود ایران در ازای تحویل ذخیره اورانیوم ۵ / ۳غنی‌شده‌ی خود در نطنز، برای پژوهشگاه هسته‌ای خود در تهران اورانیوم با غنای ۲۰ درصد دریافت کند. احمدی‌نژاد همچنین گفت که رأی مثبت روسیه به قطعنامه اخیر شورای حکام آژانس بین‌المللی در انتقاد از برنامه هسته‌ای ایران ناشی از عدم تحلیل درست این کشور از شرایط بین‌المللی است. وی در توضیح جزئیات مربوط به شکست توافق ژنو گفت: « در بحث‌های فنی یک جوی درست کردند که چون ایران ۱۲۰۰ کیلو سوخت دارد، ما می‌خواهیم سوخت ایران را بیرون ببریم و ایران را از بمب دور کنیم. در حالیکه ما بیشتر داریم و آژانس هم از این موضوع مطلع است و هر روز نیز در حال ساخت هستیم. برای ما سوخت۵ / ۳درصد مسئله پیش پا افتاده‌ای است و ما این میزان را سه و نیم سال پیش داشتیم. فروردین سال ۸۵ به فناوری دست پیدا کردیم و از آن زمان تاکنون ۲ هزار کیلومتر (کیلوگرم؟) جلوتر رفتیم.»

ادعایی بی‌سابقه

این اولین بار است که در بحث‌های مربوط به توافق ژنو، ذخیره‌ی اورانیوم غنی‌شده‌ی ایران بیش از ۱۵۰۰ کیلوگرم اعلام می‌شود، در حالی که تا کنون هم محافل سیاسی دست‌اندرکار در داخل و هم منابع نزدیک به آژانس اتمی، ذخیره‌ی اتمی ایران را نزدیک به یک و نیم تن اعلام می‌کردند. پس از عدم موافقت ایران با پیشنهاد مربوط به تعلیق غنی‌سازی، کشورهای ۵+۱ در چارچوب توافق ژنو خروج اورانیوم غنی‌شده‌ی موجود در ایران را ارائه کردند تا دستکم برای مدتی که مذاکرات جریان دارد، امکان ساختن بمب اتمی از سوی ایران منتفی باشد.

احمدی‌نژاد در زمینه شکست توافق ژنو، علاوه بر انگلستان و "صهیونیست‌ها"، برخی نیروهای داخل را هم به کارشکنی و تبلیغات منفی متهم کرد و آنها را دارای افکار و ایده‌های سوپرانقلابی توصیف کرد.

وی در ادامه اعلام کرد که اقدامات تحریمی آتی از سوی شورای امنیت یا کشورهای مختلف بر اقتصاد ایران بی اثر است. او از جمله در باره‌ی تحریم احتمالی بنزین و بانک‌ها، گفت: « ما سیستمی را طراحی کردیم که ظرف یک هفته همه بنزین‌های مورد نیاز وارداتی خود را در داخل تولید می‌کنیم و هیچ مشکلی نداریم. اکنون یک کالای دیگری را تولید می‌کنیم و در صورت نیاز بلافاصله جایگزین می‌کنیم. مهمترین آن بنزین است، غربی‌ها چه کار می‌خواهند بکنند ما داخل کشورمان غذا و ماشین را تولید و صادر نیز می‌کنیم ما از اقتصادهای بزرگی هستیم که آنها به ما احتیاج دارند نه ما به آنها، غربی‌ها بیش از ما احتیاج دارند.» احمدی‌نژاد بار دیگر با تأکید بر بی‌نتیجه بودن تحریم‌ها، پیش‌بینی کرد که احتمالاَ تحریم دیگری هم در راه نیست.

اظهارات احمدی‌نژاد در باره‌ی بی‌اثربودن تحریم‌ها در حالی است که به ویژه در ماه‌های اخیر خود مقام‌های دولت وی از تاثیر شدید تحریم‌ها بر فعالیت‌ها در رشته‌های کلیدی اقتصاد ایران، همچون نفت و گاز، و زیان‌های ناشی ازعدم آمادگی شرکت‌ها و صاحبان سرمایه خارجی در بخش‌های مختلف اقتصاد ایران خبر داده‌اند.

با این همه، احمدی‌نژاد در مصاحبه‌ی تلویزیونی خود تاکید داشت که «موضوع هسته‌ای از نظر ما حل شده است و ما هم اکنون موضوعی به نام موضوع هسته‌ای که بخواهیم درباره آن با آنها گفتگو کنیم نداریم، حال هر قدر می‌خواهند هیاهو کنند، این مسئله از نظر ما تمام شده است». او حد همکاری‌های آتی با آژانس اتمی را در چارچوب‌های قانونی توصیف کرد.

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4959972,00.html

No comments:

Post a Comment